Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proklatě drahá tortilla, aneb peso je ke koruně nejslabší v historii

V dnešním světě nestačí být úspěšný, musíte být úspěšný alespoň tak, jak to od vás očekávají ostatní. Tato realita se týká na trzích všech a všude a v poslední době nejvíce Mexika a pesa.

Dalo by se říct, že Mexiko je ekonomickým tygrem Jižní Ameriky. Z národní, maximálně regionální, měny se postupem času stalo peso jednou z 15 nejvíce obchodovaných měn. Na druhé straně Atlantiku mu patří hned po USD a CAD třetí příčka.

V těchto dnech peso padá vůči koruně k historickým minimům a obchoduje se kolem 1,0470 MXNCZK. Podobná situace je i vůči americkému dolaru, kde se kurz dostává k 0,041 USDMXN. Posilování amerického dolaru však dnes dělá vrásky na tvářích mnohým. Situace kolem koronaviru žene investory do náruče dolaru, který požívá status bezpečné měny a ten na to konto výrazně posiluje. To však není jediné, s čím se musí peso potýkat.

Až do minulého roku si Mexiko stálo poměrně slušně. Loni ale tamní ekonomika meziročně klesla poprvé od roku 2009. Agregovaná těžba, výroba a stavebnictví se snížily o 1,8 %. Ještě hůře na tom byli producenti automobilů, protože domácí nákupy aut klesly o 7,5 %. Blízké sousedství s USA však Mexiku výrazně pomáhá. Loni Mexiko dovezlo z USA zboží v objemu 265 mld. dolarů. Do USA vyvezlo 358 mld. dolarů. Jen pro představu, export Mexika do ČR loni dosáhl 825 mil. dolarů a import z ČR 759 mil. dolarů.

Vysoké sazby s sebou přináší problém pro mnoho firem, které své financování řeší úvěry v dolarech. Ty jsou na úrokovém trhu mnohem levnější, jelikož mexická centrální banka drží sazby na 6,5 %. Americký FED je nyní v pásmu 0 – 0,25 %. Pokud si firma půjčí dolary na svůj provoz, ale příjmy má v pesu, pak čelí brutálnímu tlaku slabého pesa a splácení těchto provozních půjček se hodně prodraží.

Další potenciálně rizikovým faktorem je ropa. Mexiko patří do TOP 10 zemí největších producentů ropy. Na ceně této komodity je významně závislé a to platí i o pesu. Začátkem měsíce cena ropy klesla k 30 USD/barel, což byl největší procentuální pokles od začátku 90. let. Nízká cena ropy se hned tak nezmění. Do celé situace nepromlouvá jen nezdar dohody OPEC či přístup Saudské Arábie, ale je to především snížená poptávka po ropě, z důvodu nižší ekonomické aktivity ve světě v souvislosti s koronavirem.

O moc lepší není situace ani na straně spotřebitele. Inflace se šplhá k 4 % a slabé peso tančí s inflací na stejnou písničku. Jako uchovatel hodnoty se tedy bere opět americký dolar. Když je dolar silný a peso slabé, každý Mexičan chce dolary. Čím více chtějí dolary, tím více peso padá, což je rovnice se všemi známými, ale bez dobrého výsledku.

Mexiko nejvíce trápí přebujelá korupce, která skrze drogové gangy prorostla až do nejvyšších pater vládních struktur. Své o tom ví bývalý mexický prezident Enrique Pena Nieto, který přijal od "slavného" drogového bose El Chapa úplatek  zhruba v ekvivalentu 2,275 mld. korun. Stále ještě nový a skandály nedotčený prezident López Obrador svými prohlášeními o zdravých veřejných financích, vysokých devizových rezervách a dobrému výběru daní, se snaží přetlačit světové hráče na trhu. Jistou naději na zotavení pesa dává mexická centrální banka, která může sazby držet na vyšších úrovních a nespěchat s uvolněním své politiky. Klíčem ke všemu je však každé malé vítězství nad koronavirem, kdekoli na světě. Po té by měla podražit ropa, což bude příjemná injekce do mexické státní kasy a především oslabí americký dolar. Do té doby bude mexické peso prohlubovat své ztráty.

Autor: Tomáš Volf | pátek 27.3.2020 9:28 | karma článku: 7,00 | přečteno: 279x
  • Další články autora

Tomáš Volf

Turecko je v inflační krizi, lira nejslabší v historii

Turecká lira každý den stanovuje svá historická minima, zahraniční investoři se zbavují vládních dluhopisů, lidé úspory mění za dolary nebo eura a výhled ukazuje, že sazby půjdou dál dolů.

22.10.2021 v 10:04 | Karma: 16,27 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

Euro v ČR by vše zhoršilo, ceny by byly výrazně vyšší

Kdyby ČR přijala euro, ceny by to katapultovalo vzhůru. Klíčový je rozdíl mezi inflací a sazbami v ČR a v EMU. Zbavení se suverénní centrální banky, by v dnešní době znamenalo díru do peněženek všech občanů ČR.

14.10.2021 v 10:37 | Karma: 17,54 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

COVID19 zvedl nezaměstnanost žen více, než nezaměstnanost mužů

Domácí trh práce se za poslední rok výrazně změnil. Po třech letech opět hrozí, že počet lidí bez práce převýší neobsazená pracovní místa, obě čísla přitom rostou.

16.2.2021 v 13:11 | Karma: 5,84 | Přečteno: 193x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

Zlato ztratilo 14,5 %, stříbro dokonce čtvrtinu své hodnoty

Trhy se uklidňují. Aktiva se dočasně přesouvají do rizikovějších vod s potenciálně vyšším výnosem. Zotavení ekonomik bude znamenat opětovné zvýšení poptávky po drahých kovech, jelikož je jejich využití v průmyslu nezastupitelné.

1.12.2020 v 11:55 | Karma: 10,64 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Volf

Les Misérables – index mizérie je pravděpodobně nejvyšší za posledních 12 let

Česká republika má pravděpodobně nejvyšší index mizérie od krize v roce 2009. Index mizérie neboli tzv. index bídy, je prostým součtem dvou makroekonomických hodnot, míry inflace a nezaměstnanosti.

22.10.2020 v 6:34 | Karma: 6,80 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 388x
Po VŠ vedl přes pět let dealingové oddělení a spoluvytvářel analytický team ve společnosti Citfin, kde s přestávkami působí dodnes. Nyní se zabývá analýzami finančních trhů s důrazem na FOREX a další ekonomická témata.

Nyní se na volné noze zaměřuje na reklamu a zviditelnění firem na internetu, především na sociálních sítích. Má zkušenosti s vedením projektů, jejich implementaci a vyhodnocování.

Je fanouškem fantasy literatury, má rád divadlo a ze sportů dává přednost posilovně.

Seznam rubrik